Utsida skrovPlastprylarna plockades fram. Det var en del epoxi och glasfiber kvar efter Tippebygget. Det räcker i alla fall till utsida skrov.

Först grundning. Jag var orolig att ytan skulle suga extra mycket epoxi vid strykning men så var det inte riktigt. 90 g epoxi utstruken med gummiskrapa räckte till hela skrovet. Först var hela kajaken blank överallt. Efter en stund hade epoxin sugits in och en fläckigare, randigare och flammigare kajak har inte tidigare beskådats i mitt garage. Kom av mig så jag missade att ta en bild.

När grundningen härdat drog jag snabbt av ytan med sickeln och ett fint sandpapper. Det fanns plast i ytan överallt även om det bitvis inte såg så ut. Det fick därför räcka med en grundstrykning.

På med glasfiberväv, jag snålar inte på utsidan så det blir den vanliga, twill 163 g/m3 och ett extra lager på stävarna. Här syns hur träets ådring verkligen lurar ögat och får kajaken att bitvis se knölig och ojämn ut:

Paulownian ändrade markant färg när epoxin kom på, särskilt tydligt blev bitar där min skarv och träskivans skarv hamnade nära varandra. Här en ljus bit:

Och en mörk bit:

Helt klart är att om man tänker sig en klarlackad kajak i Paulownia behöver man sortera och välja ribbor noga så man får ett harmoniskt utseende. Jag ska täckmåla så för mig spelar det ingen roll.

Man behöver också hålla koll på vitlimmet. Om man har för mycket vitlim, eller en spilld droppe som sugits in så syns det. Det blir en ljus fläck, så här:

Jag har inte helt bestämt mig för kulör på kajaken, så därför har jag inget pigment i epoxin denna gång. Nu låter jag det härda ordentligt. Det gick inte åt mer epoxi än på mina tidigare byggen så grundningen verkar räcka. Därefter ska epoxilager 2 och 3 på. När lager 2 lagts brukar luftbubblor, om det finns några, synas bra.