Tejptrubbel



Ibland går det inte riktigt som man vill. Idag bräcke jag loss sargen. Det var en grannlaga uppgift. Den ville inte alls lossna. Efter mycket trixande lossade den till slut. Jag fick sprätta med ett sågblad från metallsågen och bräcka bit för bit med sickeln.

När jag vände på sargen bekräftade det bara vad jag insett. Tejpen är duktigt fast i sargen. Tejprester och klister överallt. Lite förvånad, tejpen har funkat tidigare. Det var den jag hade mellan skrov och däck.

Så var det inte tänkt. Sargen skulle lossa fint och ytan skulle bara behöva lätt slipning. Jag drog bort tejpen på kajaken och tryckte tillbaka sargen så den får härda klart. Nu har jag några dagar att klura på hur jag bäst får bort tejpresterna så det går att slipa sedan.

Nåväl, sargen ser ut att bli bra, här ligger den och härdar:

Uppdatering
Jag var i kontakt med Tesas kundtjänst. Tejpen jag använt är Tesa Precision Indoor. De hade ingen förklaring till att den fungerade en gång, då jag skyddade skrovkanten, men inte en andra då jag laminerade sargen. Det var två olika rullar vid tillfällena. Beskedet från Tesa var

Produkten är inte framtagen för detta ändamål och vi har inga tester för reaktion från epoxylim. (Och att det är ett vanskligt material).

och

Det kan ej vara en gammal tejp från […] då de har nog högst omsättning på denna tejp av alla och vår tejp kan vara upp till 6 månader ute i butik utan att kvalitén sänks.

Min tolkning, jag kan ha fått en ny rulle första gången och en gammal andra och jag har ingen aning eftersom det saknas märkning. Jag kommer inte använda denna tejp igen vid lamineringsjobb. Vanlig billig packtejp fungerar bra, men är svårare att tejpa snyggt med.

Jag har lite kvar på båda rullarna av den gula tejpen. Ska rigga ett litet epoxitest med de och några andra tejpsorter jag har. Återkommer när detta är gjort.