Slip och ytterstävarNästa moment är slipning. Detta är första gången jag slipar ett skrov som inte är dränkt i epoxi. Helt klart angenämt. Slipningen gick fort. Mestadels med slipbrädan. Men jag hade inte fått ribborna slätt på ett par ställen så där fick bandslipen hjälpa till lite. Försiktigt förstås, papper med korn 120 tar bra det med i en bandslip.

För att slipa kanten rund gjorde jag ett enkelt verktyg så sandpappret hade bra rundning. Först ett par drag med hyveln på kanten för att få bort det mesta, och sedan slip med verktyget för mjuk rundning. Det syns på sandpappret i bilden var det tar mest.

Ytterstävarna blev två ribbor ask. Här är en bild på limning av innersta ribban. Vitlim denna gång. Funkar bra när ytorna är helt släta. Det fanns inga ojämnheter denna gång. Återigen kom sickeln till användning. Skrapade stäven med sickelns kortsida liggande nästan platt, dvs plant o skarpt ända ut i kanten.

Ytterstävarna hyvlades först och slipades sedan runda. För att få dem helt jämna med skrovet fungerade sickeln alldeles utmärkt. Till sist slipde jag av skrovet med excenterslipen, först 80-papper och sedan 120-papper. Nu är det inte många öppna porer i träet kvar.

De få spillbitarna som fanns från skrovbygget sågades i korta bitar och användes till sittbrunnssargen. Jag gör sargen i trä denna gång. Här är det häftat. Jag la en sträng smältlim ovanpå och justerade medans limmet var varmt så ribborna ligger slätt. Här blir det limning med epoxi så småningom.

Dags för plastjobb!