Sittbrunnssarg – formbyggeSittbrunnssargen gjuter jag på plats. Precis som luckskålarna ska den bli svart och fin med hjälp av lite kolfiber. Men först formbygge och därefter laminering. Slitskyddet på luckskålarna ser bra ut. Inga luftblåsor att fixa så det kan härda medans jag bygger sarg.

Jag började med att tejpa ett lager maskeringstejp runt sittbrunnshålet som skydd. Sedan sågade jag 20 mm tjocka remsor av xps-cellplast. Remsornas höjd blir färdig höjd under sargkant. Remsorna delades i mindre klossar av olika längd och vinkel och placerades ut provisoriskt.

Sedan började pusslandet. Jag passar in och tejpar fast kloss för kloss. Dubbelhäftande tejp funkar bra. Jag lägger klossen så den sticker ut några mm över kanten. Den dubbelhäftande tejpen ska inte sticka ut! Skära rätt vinkel går lätt med ryggsågen, jag vill ha det tätt mellan klossarna.

När alla klossarna är fasttejpade tar jag fram favoritverktyget – raspen. Med raspen ser jag till att innerkanten följer sittbrunnshålet och att kanten blir vertikal.

Nu kan man ana hur sargens form kommer se ut och nu är det läge för justeringar så överdelen följer en bra linje. Med cellplastbitar av olika tjocklek under klossarna styr jag vinkeln längs sidorna. När jag var nöjd justerade jag innerkanten igen och slipade överkanten med sandpapper. Därefter, försiktigt, runda av kanten till lämplig radie. Bakkanten rundade jag lite mer, sitsen ska ansluta där sedan.

Formbygget avslutas med att tejpa över allt ihop. Från däckytan och runt formen. Då blev det så här:

Sargen ska bräckas loss för slipning efter gjutningen, och då måste den kunna lossna. Dvs slarviga tejpskarvar är inte bra. Man ser att tejpen blev veckad här och var. Lite oväntat, hoppas det beror på att vecken syns pga den gula tejpen. Jag gjorde likadant på förra bygget, men då med bredare genomskinlig tejp. Det borde blivit många fler veck då än nu. Eventuella ojämnheter hamnar hur som helst på undersidan och kan slipas bort och fyllas i.En reaktion på ”Sittbrunnssarg – formbygge

  1. Tydliga bilder och tydlig text uppskattar jag. Vid nästa bygge ska jag härma din sittbrunnssarg åtminstone så här långt. Allt kan man göra på lite olika sätt så jag är nyfiken på din fortsättning.

Kommentarer inaktiverade.