Ribbor skrovNu växer skrovet fram. Detta tycker jag bäst om, att bit för bit få ett skrov att växa fram från en bunt sladdriga ribbor är magiskt.

Den lätta biten är nu gjord och det kluriga när ribbor ska vridas och böjas kommer. I både för och akter limmar jag ribborna med vitlim mot innerstävarna. Då räcker det med en klammer och en limtång medans det torkar, och sedan sitter det ordentligt. Inga vresiga ribbor som lossnar och drar ut klammer här i alla fall.

I aktern har jag satt en liten skruv där klammer inte räcker. Jag låter gängorna bita både i ribban och spantmallen. På så sätt sitter det tillräckligt bra så skruvskallen inte behöver dras i. Då blir det mindre märken, och när man fyllt skruvskallen med epoxi kan man få bra grepp med en tång.

Mellan spanten sätter jag kortare klammer. De nyper ihop ribborna så bra. Det gör jag lite i efterhand så det blir snygga rader. Riktsnören kan användas till mycket. Hade någon sagt för ett år sedan att skulle häfta klammer med hjälp av snöre hade jag bara skakat på huvudet. Men men…


Några ribbor i taget letas fram och synas. Jag lägger dem utanför facket i byggjiggen så de är redo att användas. När jag närmar mig botten är jag inte så noga med vilka ribbor jag tar. De ribbor som är över vattenlinjen vill jag ha symmetriskt. Dvs motstående ribbor tar jag ur samma bunt så de är lika i färg. Petigt kanske, men på min Frej har jag en ribba på ena sidan som avviker. Retligt.

Och så var det där med snön. Den var kvar på morgonen men solen smälte bort den under dagen.