Mera insidaAtt insida däck är klart betyder att pysslet insida skrov är det som är kvar innan ihoplimning. För min del är det en skädda, en sits, och ett skott kombinerat med fotstöd som ska på plats.

Jag började från aktern, skäddan först. Det råder delade meningar om en skädda verkligen behövs på en Black Pearl. Men jag vill ha en så det blir så. En kajaksportskädda blir det. Först håltagning, träytorna i hålet grundas med en epoxistrykning, sedan en plugg som håller skäddaboxen i rätt bredd och position.

Nederdelen av pluggen passar precis i hålet i skrovet. På så sätt hamnar boxen rakt. Här är det provpassning och inriktning.

Jag har ruggat upp nederdelen av boxen ordentligt så epoxin biter bra. Boxen limmar jag fast i underkant genom att lägga en sträng förtjockad epoxi mot pluggen. Sedan trycker jag ner plugg o skädda. Epoxin trycks då ut mot plugg och skrov. Det blir lagom till en liten hålkäl mot skrovet och epoxin mot pluggen letar sig ner och blir en fin slät kant. Utsida box mot insida skrov lägger jag några lager glasfiberremsor.

Det är inte mycket luft mellan undersida däck och översida skäddabox så jag sätter fast ett stöd i däcket denna gång.

Sedan akterluckan. Jag tänker skruva fast den. För att inte få in fukt i träkärnan gör jag skruvhålen i plast. Först borra ut hålen:

Sedan plastfyllning:

Nu kan jag borra upp skruvhål i plasten, träet är väl skyddat. Kanske till och med göra gängor i plasten, jag tror jag har lämplig gängtapp någonstans. Forsätter frammåt, dags att göra klar utsida sarg. Det blir ett lager glas och ett finishlager kolfiber. Glasfibern färgar jag svart så eventuella glipor i kolfibern inte syns.

Yttre kolfibern är ordentligt tejpad och jackad i kanterna. På så sätt glider väven inte isär men går ändå att lägga hyfsat snyggt. Här har det härdat och jag ska precis skära rent.

Med sitsen genar jag lite. Tidigare har jag gjort sitsten själv. Denna gång blir det en färdig från Petrus Kajak. Jag satt riktigt bra i den BP från Petrus jag provpaddlade. Sitsen passade nästan perfekt med en gång, här är den bara ditlagd:

Lite passningsjobb för att justera yttermåtten, och därefter fastlimmad i däcket.


När sisten satt fast la jag några glasfiberremsor också.

Med sitsen inpassad gick det att mäta och prova ut positionen för främre skottet. Jag gör en pappmall först:

Skottet gör jag i cellplast, en 15 mm tjock skiva sågades ut. Ett lager glasfiber på var sida och en förstärkning i tunn plywood limmas på.

Skottet sätter jag på plats i skrovet. Laminerar fast det med förtjockad epoxi och dubbla glasfiberremsor. Efter ihoplimning av kajaken kommer jag lägga remsor ovankant skott mot däck så det blir starkt och garanterat tätt.

Till sist ska skruvhålen för alla spantmallar lagas. Skruvhålen har funnits sedan de borrades innan skrovet lossades från mallarna för första gången. Med hjälp av de har jag hela tiden kunnat ta väck och återmontera spantmallarna på exakt rätt plats många gånger. Men nu ska de fyllas igen, enkelt och utan luftblåsor med tandpetare doppade i epoxi.