LuckskålarNär däcket är gjort är det mest plastjobb kvar. Därför gör jag skålarna till luckförsänkningar nu innan jag börjar med träjobbet för däcket. Det ska bli en rund lucka föröver och en stor oval lucka akteröver. Luckor och lucksarger köper jag färdiga.

Formarna som jag gjorde till förra bygget hade jag sparat. De var i hyfsat skick. Den gamla tejpen hade bubblat sig och fick tas bort. Lite skador reparerades med spackel. Här är de fixade:

Jag gör som visas på Johansson Kajak. Dvs formar tillverkas av 50 mm xps-plast från bygghandeln. Ca 45 grader vinkel på kanten är bra, och precis så stor bottenyta att lucksargen får plats. Jag tejpar formarna med tunn packtejp så det går att bräcka loss skålarna sedan. Tre lager glas och två lager kolfiber lägger jag, börjar och slutar med glas. Det räcker. Kolfiber för att det är snyggt, två lager behövs så det blir tätt. När de senare sätts fast kommer ett lager glas ovanifrån och två lager glas underifrån, det blir superstadigt då. Här är den stora ovala gjord och den runda formen är tejpad och klar:

Det blir visserligen kanter och lite veck av packtejpen. Men det är så små nivåskillnader att dessa enkelt kan fyllas i och slipas bort. Däremot, vanlig maskeringstejp bör man undvika eftersom den är oftast är tjockare och innebär ett betydande efterarbete för att få en bra yta (jag har provat). Så här ser det ut när skålen bräckts loss. Man ser tydligt var tejpkanterna varit och var tejpen veckat sig:

Jag bräcker loss skålarna när de härdat ett knappt dygn. Man får vara försiktig, det är ganska mjukt. Sedan klipper jag rent kanterna. Nu får de ligga och härda färdigt i lugn och ro medans jag bygger däcket.

Till skålen för den runda luckan med diameter 24 cm gick det åt 150 g epoxi. 220 g epoxi behövdes till den större skålen för oval lucka 44 x 26 cm. Här är det ingen ide att snåla med epoxin. Överskottet är bara att dra ut över kanten. Gummiskrapan går faktiskt rätt bra att använda om väven inte är uppklippt i det blivande luckhålet, dvs det finns tillräckligt som håller emot.