Laminera sargDå var det dags att laminera sargen. Men nä, inte riktigt än visade det sig. När jag såg formen var jag inte nöjd. Kanten lutade för mycket, jag tyckte inte om utseendet, dessutom kändes det som om den dubbelhäftande tejpen under inte höll fast ordentligt. Tejpen måste ha blivit gammal är min enda förklaring. Så det blev till att riva bort, limma om, raspa och slipa igen. Denna gång limmade jag med smältlim och vinklade upp kanten mer.

Det var klokt, jag är nöjd med det beslutet. Här har vi en före-efter bild. Man (jag) ser tydligt att det kommer bli ett annat visuellt intryck.

Sedan var det dags att klippa och skära 9 cm breda remsor. Det ska bli tio lager totalt, 8 glas och 2 kolfiber. Förra gången klippte jag glasfibern trådrakt. Vilket fick till följd ett eländigt spindelnät av trådar när några lager lagts. Så idag skar jag glasfibern diagonalt. Inga långa trådar som kan bråka. Jag har bytt från sax till kniv. Mycket lättare att skära än att klippa. Om det blir mer glasfiberjobb efter denna kajak så ska en rullkniv införskaffas.

Det blev en hel del remsor, det tog en stund. Träklossarna i bilden ovan är mätklossar som jag använde att syfta in linjalen med innan jag skar. Här är remsorna färdiga innan lamineringen.

Sedan laminering. Detta moment tog sin tid. Jag la alla tio lagren i ett svep. Först två glas. Sedan ett kol, därefter 4 glas, ett kol och ytterst 2 glas igen.

Halvvägs så det ut så här. Epoxin tog slut i muggen och jag behövde en liten paus, dvs handskar av och kamera fram. Det syns att det glasfiberlager jag precis lagt håller på och bli genomvätt:

När jobbet var gjort blev det så här:

Att klippa glasfiberremsorna på diagonalen gjorde jobbet mycket enklare. Inga trådar som bråkar och väven draperar mycket bra när den klipps så. Kolfibern bråkade lite. Jag hade tejpat den när jag klippte remsorna. Tejpen kan inte sitta kvar vid lamineringen för den gör att väven inte draperar, så lite kolfibertrådar blev det.

Nu ska det härda till imorgon då nästa spännande momentet kommer. Kommer sargen gå att bräcka loss?En reaktion på ”Laminera sarg

  1. Ett bra exempel på hur man ska göra för att bli nöjd med slutresultatet. Ta bort lite (eller ganska mycket) och gör om på ett bättre sätt. När det färdiga resultatet ligger i vattnet ska man inte behöva ångra att man underlät att lägga några timmar eller några dagar för att rätta till det man inte var nöjd med. Att bygga ytterligare en kajak är ju ett möljigt alternativ men det blir en helt annan historia.
    Förstår att du har tagit av dig handskarna många gånger för att kunna bjuda oss på dina fina bilder.
    /Lars i Lerum

Kommentarer inaktiverade.