Insida skrovUtsidan blev klar. Andra och tredje epoxilagret lades på utsidan utan överraskningar. Inga luftblåsor att fixa.

Jag lossade och vände skrovet. Insidan var i stort sett slät. Mest droppar av vitlim här och var. Så här såg det ut innan slipning:

Innerstävarna ska bort. Det blir enklare att lägga väven då tycker jag. Borra först:

Sedan fixa till med ett stämjärn:

När merparten av innerstävarna tagits bort var det slipdags. Excenterslipen fick jobba. Jag använde också sickeln en del, särskilt till att runda den kilformade ribban i slaget. Svårare att sickla Paulownia än gran. Med gran blir det tunna fina spån som tovar ihop sig till träull. Att sickla Paulownia flisar mer och lämnar efter sig en kornig hög, nästan lite sandaktig.

När jag var nöjd med slipningen var det dags för nästa förstärkning. Jag limmade dit en fasad ribba (triangel i tvärsnitt) insida längs hela relingen. Det ger tillräcklig slipmån senare då överkanten, särskilt vid akterdäck, ska rundas.

För att få så slät övergång som möjligt mellan fasad ribba och skrov sicklade jag kanten innan epoxigrundningen av hela insidan. Sedan la jag en mycket tunn sträng förtjockad epoxi vid alla övergångar från fasad ribba till skrov, dvs reling och slag. Epoxin sicklades därefter jämn. Sedan var det dags för glasfiber.

Det fungerar bra med klädnypor för att hålla väven på plats när den läggs ut och klipps till. Klädnyporna tar jag bort när jag plastar allt eftersom jag närmar mig med epoxin. Jag provar med en något tunnare och tätare på väv insidan, 110g/m3.

Jag upplevde det svårare att dra hårt med gummiskrapan på den tunnare väven, den vill gärna följa med mer än vad den tjockare gör. Det tog en stund men efter ett tag, och många blandningar med epoxi, så satt väven fast överallt.

Jag har lärt mig att hellre blanda några gånger extra och mindre mängder så jag inte riskerar att epoxin börjar sega innan den är utstruken. Efter ett tag blir gummiskrapan klistrig den med så då byter jag både den och handskar vid nästa blandning.

Efter härdning är det dags att skära rent:

Det som ser ut som översta ribban mot relingskanten är den fasade ribban. Om man tittar noga kan man se lite ljusare partier här och var i skarv mot underliggande ribba. Det är den förtjockade epoxin som fyllt ut lite ojämnheter.

Några skarvar och lite skavanker behövde fixas till innan den andra epoxistrykningen. Några få luftblåsor blev det, de tar jag hand om senare.

Jobbet med att ta bort innerstävarna är värt mödan. Bara pyttelite förtjockad epoxi behövdes för att jämna av. Så här bra blev det efter glasning:

Passade också på att lägga ett lager glas utsida sarg så den säkert håller ihop. Lite masketingstejp ser till att väven hålls på plats.