FörberedelserNu när ribborna är sågade är det dags för nästa steg. Det är dags att göra spantmallar, innerstävar och några askribbor till ytterstävar.

Jag har letat lite i gömmorna, hittade till slut tillräckligt många hyllplan från den gamla köksinredningen. Ritpapper på rulle är alldeles utmärkt!

På hyllplanen spraylimmar jag spantritningarna som jag kalkerat av. Ritningen tejpas fast i överkant så tejpen funkar som gångjärn, sedan får pappret en dusch med lim och vikes sedan ner mot skivan. Det blir minst kladdigt så.

Nu tänker jag lite på placering av spanten på skivorna så det jag sågar bort kan användas till vaggor för skrovet lite längre fram. Vaggorna sågade jag till med en gång när jag ändå höll på.

Innerstävar är bara raka bitar, de ska till största delen borras bort så småningom. Askribborna till ytterstävarna gjorde jag knappt 4 mm tjocka så de är lätta att böja utan basning.

Nu är allt trä sågat, inklusive de triangelformade ribborna till insida skrov. Mall till sittbrunn återanvänds från tidigare bygge.

Jag tänker använda ribbor i fullängd till reling och köl. Dvs skarvning! Det fick bli en enkel jigg för att såga snedlaskar med hjälp av ryggsågen. Jag provade först med en jigg till bandslipen, men det är enklare, snabbare och tystare att få bra snitt med sågen.