Förberedelse däcksbyggeDagen efter laminering av insidan hade det härdat såpass att relingskanterna kunde skäras rent och skarvar sicklas jämna. Lamineringen blev bra. Inga luftbubblor vad jag kan se nu, men de brukar visa sig vid andra epoxistrykningen har jag märkt. Stävarna blev över förväntan. Bara lite för mycket epoxi i aktern. Det är svårt att med pensel få lagom med epoxi längst in. Flera lager glasfiber och för trångt för gummiskrapan, men bättre lite för mycket än för lite, i alla fall där. Här är aktern, glasfibern gled lite och täcker knappt kanten, det får jag fixa sedan:

Sedan fick det härda ett dygn till innan ytan slipades för hand med kloss. Jag slipade också av översida relingskanten så den är plan och i våg. Slipbrädan med korn 40 fungerar bra till detta. Det blir bättre passning till första däcksribban då.

Därefter torkat rent och lagt ett andra och därmed sista lager epoxi. 100 g epoxi gjorde jag iordning och det räckte precis. Det är inte mycket att ta kort på med så här blev det:

Idag har jag gjort iordning spantmallarna, sågat och slipat översidan så nu har de däcksform. Min nybyggda bandsåg kom väl till pass. Mycket enklare att såga med den än med en sticksåg.

Slipning med fast monterad bandslip:

Styrhålen jag tidigare gjort i skrovet borrades upp, kanter tejpades och mallarna skruvades fast i skrovet. Denna gång tejpade jag på en plastkjol så jag slipper rinn på skrovet. Satsade på en bättre tejp till relingskanten också, den kommer ju sitta ett bra tag (det visade sig senare att denna tejp inte heller är att lita på, se Tejptrubbel). Billighetstejpen jag använde förra gången fick skrapas bort. Det vill jag helst slippa göra igen.

Jag har gjort en sittbrunnsmall i spånskiva. Här tog det stopp för ikväll, behöver tänka till hur jag vill göra. Ska jag passa ribbor mot mallens kant, eller ska jag köra på känn och såga ut hålet senare?En reaktion på ”Förberedelse däcksbygge

  1. Mycket snyggt. En hemmabyggd bandsåg var imponerande! Jag röstar på att köra på känn och såga ut hålet senare. Borde gå snabbare.
    Men nu måste jag sätta ordentlig fart på mitt bygge, jag skulle ju gå före och testa limpistolmontering av däcksribborna! 🙂

Kommentarer inaktiverade.