Fasa ribborDenna gång lägger jag lite möda på att få mindre springor mellan ribborna. Då går det åt mindre epoxi och det är lättare att få limningen att ta utan att blanda i för mycket slipdamm i epoxin. Snyggare blir det också. Med hjälp av min minihyvel har jag hittat ett sätt som fungerar skapligt.

Jag använder en minihyvel där sulan är vinkelrät mot sidan och sidan är lite rundad. Det ribba som är härnäst på tur läggs på plats. Den häftas tillfälligt fast på ett spant någorlunda mitt på kajaken där det kröker minst. Därefter lägger jag hyveln på föregående ribba. Det ger stöd åt hyveln. Med handen håller jag ribban som ska hyvlas någon centimeter över spantmallen, så parallellt det bara går. Sedan hyvlar jag några spantbredder i taget. Hyveln får glida på ribban under. Man måste ge akt så hyveln aldrig skär i ribbans yttre kant. Gör den det så har man hyvlat för mycket. Bilden nedan visar ungefär upplägget.

När jag gjort några spantbredder häfter jag fast ribban allt eftersom och lossar den tillfälliga klammern så fort som möjligt.En reaktion på ”Fasa ribbor

Kommentarer inaktiverade.