Bygga lättDenna gång tänker jag inte använda granribbor. I stället blir det ribbor av kejsarträd – Paulownia – till min kajak. Med det räknar jag med att spara in lite vikt och så blir det spännande att jobba med ett nytt träslag. Jag har skaffat 2 st skivor 2200x600x18mm som ska sågas till ribbor. Om jag räknat rätt kommer det räcka.

Sågning blir som tidigare med cirkelsågen. Denna gång har jag ett gjort ett fast anhåll som jag kan trycka skivan mot. Alla snitt blir identiska, men det tar en stund eftersom skivan måste flyttas och låsas fast mellan varje ribba. Jag bytte också till en enklare, tunnare klinga med 2,0 mm skärbredd. Min vanliga fintandade klinga till cirkelsågen skär bort 2,6 mm. Det innebär att jag får ut några fler ribbor per skiva med den tunnare klingan, och lite mindre sågspån.

Det fungerade förträffligt med jiggen. Sågen gled lätt på masonitskivan och mot laminatkanten. Den smalare klingan gjorde att jag fick ut 83 ribbor 5 mm tjocka per skiva. Jag sparade en 3 cm bred remsa av skivan som senare ska sågas till kilformade ribbor.

Just nu var det en fördel att listerna inte är längre än 2,2 m. Slangen till grovsugaren räckte för att sitta på under sågningen, så städjobbet efter sågningen var snabbt avklarat. Det blir senare en nackdel vid skrovbygget med alla skarvar som blir.

Paulownian är lätt. Den är betydligt lättare än den tätvuxna gran jag tidigare använt. Paulownian är också lite porösare än gran så det kommer kräva noggrann grundstrykning så inte den mindre trävikten ersätts av mer epoxi. Tippe vägde in på 15,6 kg när den var helt klar. Min Black Pearl ska definitivt bli lättare.En reaktion på ”Bygga lätt

Kommentarer inaktiverade.